SZEGVÁRI FÜGGETLEN HAVILAP 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021
 

Letölthető kiadványok (pdf):

Aktuális számunk
A Szevári Napló alapítása
SZEGVÁRRÓL
Fő oldal
Szerkesztőség
Szegvári szélmalom
RÉGÉSZETI ÁSATÁSOK
A szegvári várról hitelesen
Mondák a településről
A TELL
"KASTÉLYTÖRTÉNET"
A MEGYEHÁZÁRÓL
A KÓRÓGY-PARTI ISKOLA
Nyugdíjas pedagógusok
A magyar nyelvről
a HONFOGLALÁS ELŐTT
ORBÁN BALÁZS
EMBEREK! Ébresztő !
AKIRŐL UTCÁT NEVEZTEK EL
Régi mzőgazdsági gépek
Össze ne tévessze !
Publikációim
Impresszum
Móta vagyunk a Kárpát-medncében?
Sikeres néprajzi TANULMÁNY
Mik is valójában a kunhalmok ?
150 éves a népoktatási törvény
Régi mezőgazdasági gépek
Régi szerszámok a mezőgazdaságba
Holdra szállás
SZEGEN ÉPÍTKEZETT...
Ezt a bilit is fel kell rúgni !
Grecsó

A hely, ahol utoljára ástak

A TELL

Még  ma is látható, igen híres tellt ábrázol a kép. A sápi tehenészet istállóinak déli részén, a silók előtt lévő akácokkal borított dombocska.

Az előtte lévő út a Kontra tó régen kiszáradt medre felé tart.

A tell ( „domb”), régészeti szakkifejezés, régi településeket rejtő törmelékhalom, településdomb jelölésére használják.

Az ilyen településen a régi épületek bontásakor a törmeléket – többnyire vályog     vagy égetetlen agyagtégla, kisebb részben égetett agyag és kő – nem hordták el, hanem elegyengették, s ennek a tetején építették fel az újat. Sok idő alatt a település lakószintje akár több tucat méterrel is kiemelkedhetett a környezetéből. (Wikipédia)

Miért híres ez a tűzkövesi tell? Mert itt folyt az Európa-hírű újkőkori régészeti lelőhely utolsó ásatása. Ezt a híressé vált ásatást Dr. Horváth Ferenc régész – jelenleg a Móra Ferenc Múzeum igazgató helyettese - végezte 6-8 egyetemi hallgatóval. A dombocska akkor elég kopasz volt. Pontosan a közepén egy 5x5 méteres gödröt kezdtek el ásni. Az első néhány ásónyom a humuszos talajban elég „gyorsan ment”, hamar megtalálták a szűz talajt, majd az első lakószintet, amit hamu, elszenesedett fadarabok, használati eszközök, edények maradványai jeleztek. Mindent pontosan lerajzoltak, fényképeztek, dokumentáltak. (Ezt onnan tudom, mert ott voltam szinte minden nap 1985 nyarán. Valamint a régészek az iskola úttörőszobájában laktak egészen december közepéig, tehát napi kapcsolatban voltam velük.)

A következő lakószinteket nagyon precíz munkával, finom spakli- és ecsetmozdulatokkal kutatták végig. Rengeteg lelet került elő. Az iskola felső tagozatos tanulói közül többel rendszeresen kijártunk segíteni, mi mostuk finom kefével ezeket a cserép- és egyéb tárgyakat. Több, mint harminc lakószintet tártak fel, öt méter mélyre jutottak.

A Szegvár- Tűzköves nevű régészeti lelőhely nagyon híres, még ma is tisztességes helyet foglal el a szakirodalomban, pedig annakidején csak a tized részét tárták fel. Mi minden lehet még a földben!

                                                                                      Kovács Lajos István